Image
2018 Temmuz

YSK seçim sonuçlarını açıkladı

24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleriyle ilgili Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sonuçlarına göre Adalet ve Kalkınma Par

24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleriyle ilgili Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sonuçlarına göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yüzde 42.56 oy oranıyla 295, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yüzde 22.65 oy oranıyla 146, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yüzde 11.70 oy oranıyla 67, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yüzde 11.10 oy oranıyla 49, İyi Parti (İP) ise yüzde 9.96 oy oranıyla 13 milletvekilini Meclis’e soktu. Bağımsız adaylardan ise kimse Meclis’e giremedi. 

YSK’nın yaptığı açıklamaya göre, 24 Haziran’da 59.367.469 kayıtlı seçmenin 51.197.959’u oy kullandı. Geçerli oy sayısı 50.068.627, geçersiz oy sayısı ise 1.29.332 olurken, seçime katılım oranı yüzde 86.24 olarak gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonuçları

R. Tayyip Erdoğan: Yüzde 52.59

Muharrem İnce: Yüzde 30.64 

Selahattin Demirtaş: Yüzde 8.40 

Meral Akşener: Yüzde 7.29 

Temel Karamollaoğlu: Yüzde 0.89 

Doğu Perinçek: Yüzde 0.20 

 

***

Kafkasya kökenli milletvekilleri

Fethi Açıkel (Adige) İstanbul-CHP

P. Mutlu Aydemir (Adige) Balıkesir-AKP

D. Yavuz Yılmaz (Adige) Zonguldak-CHP 

Haluk Koç (Adige) Ankara-CHP

Y. Ziya Yılmaz (Adige) Samsun-AKP

H. Nergis Atçı (Adige) Kayseri-AKP 

Murat Baybatur (Adige) Manisa-AKP 

A. Sami Ceylan (Adige) Çorum-AKP

Mustafa Arslan (Adige) Tokat-AKP 

Abdurrahman Başkan (Adige) Antalya-MHP 

Yücel Bulut (Adige) Tokat-MHP 

M. Levent Bülbül (Abhaz) Sakarya-MHP 

Engin Özkoç (Abhaz) Sakarya-CHP 

Bülent Kuşoğlu (Oset) Ankara-CHP 

Abdüllatif Şener (Karaçay) Konya-CHP

***

Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Raporu

“Türkiye’de seçmenler 24 Haziran’daki erken cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde gerçek bir seçim yaptılar, ancak kampanyaya ilişkin şartlar eşit değildi.”

“Görevdeki cumhurbaşkanı ve iktidar partisi, özellikle iktidara bağlı kamu ve özel medya kuruluşları ile usulsüz bir avantaj sağladı.”

“Oylama bölgelerinde polisin daha önceki seçimlere kıyasla daha müdahaleci bir mevcudiyetini fark ettik, bu da bazı durumlarda bir güvensizlik ortamı yaratmaya ve muhtemelen seçmenlere ve bazen de uluslararası gözlemcilere karşı baskı oluşturmaya katkıda bulundu.”

“İktidar partisi ve kamu yayıncısı TRT dahil olmak üzere, seçmenlerin adaylarla ilgili dengeli bilgi sahibi olmasını sınırlayan bir yayın politikası izledi.”