Image
2019 Haziran

MARTİN KOÇESOKO İÇİN ÖZGÜRLÜK VE ADALET İSTİYORUZ!

KAFFED ve Çerkes STK'ları, Martin Koçesoko için ortak bir bildiri yayınlayarak kamuoyu ile paylaştılar.

MARTİN KOÇESOKO İÇİN ÖZGÜRLÜK VE ADALET İSTİYORUZ!

Kabardey Balkar Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren Xabze Xase Başkanı Martin Koçesoko'nun, inandırıcılığı olmayan bir "uyuşturucu suçlaması" ile gözaltına alınması ve hakkında adli süreç başlatılması Anavatan ve Diasporada yaşayan Çerkes toplumunda ve kurumlarımızda büyük bir tepkiye yol açmıştır.Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) olayın öğrenildiği tarihten itibaren anavatanda ve diasporada konuyla ilgili girişimlere başlamıştır. Bir yandan konu ile ilgili farklı kaynaklardan detaylı bilgiler edinmeye çalışırken diğer yandan ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunmuştur. Bu çerçevede Kabardey Balkar Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kazbek Kokov'a resmi yazı ile; Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksei Erkhov ile ise resmi heyet ile görüşülerek toplumumuzun tepkisi ve Martin Koçesoko için özgürlük ve adalet talebimiz en üst düzeyde dile getirilmiştir. Diğer diaspora ülkelerinde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarımızla yoğun bir istişare ve işbirliği süreci yürütülmüştür.

Edinilen bilgiler ışığında Federasyonumuzun yetkili kurullarında konu detaylı şekilde tartışılmış ve diğer girişimlerin yanısıra ortak bir deklarasyon yayınlanması kararlaştırılmıştır. Hazırlanan deklarasyon metni ve imzacı kuruluşlarının listesi aşağıda kamuoyu ile paylaşılmıştır. Deklarasyon metni Rusca,İngilizce ve Çerkesceye çevrilerek ilgili kuruluşlara gönderilecektir.

Deklarasyona imzacı olarak destek vermek isteyen kuruluşlar, 24 Haziran 2019 Pazartesi saat 08.00 e kadar info@kaffed.org adresine  mail atabilirler. 

Federasyonumuz ve imzacı kuruluşlar Martin Koçesoko için özgürlük ve adalet talebimizin sonuna kadar takipcisi olacaktır.

 

 

 

 

MARTİN KOÇESOKO İÇİN ÖZGÜRLÜK VE ADALET İSTİYORUZ!

 

Rusya Federasyonu Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren Xabze Derneği Başkanı Martin Koçesoko 7 Haziran 2019 günü “uyuşturucu suçlaması” ile gözaltına alındı. Martin Koçesoko’yu yakinen tanıyanlar sigara dahi kullanmayan ve gençleri kendi kültürleri konusunda bilinçlendirmek için çalışan bir yapıda olduğunu, hakkındaki uyuşturucu suçlamasının hiçbir şekilde inandırıcı olmadığını belirtmektedirler.

Kafkasya ve Rusya Federasyonu’nun diğer bölgelerinde çalışmaları ile ön plana çıkan birçok kişinin uydurma “uyuşturucu suçlamaları” ile susturulmaya çalışıldığına ilişkin son yıllarda pek çok benzer örnek yaşanmıştır. Son olarak dünya gündemine de yerleşmiş olan ve birçok mecrada Martin Koçesoko olayı ile birlikte anılan gazeteci İvan Golunov olayında da benzer şekilde “uyuşturucu suçlaması” yöneltilmiş; Rusya Federasyonu’nda ve dünyada oluşan tepki üzerine Golunov davasında geri adım atılmıştır.

Martin Koçesoko, Çerkes kültürünün temeli olan Xabze konusunda Rusya Federasyonu yasaları çerçevesinde kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu bünyesinde çalışmalar yapan saygın bir kişidir. Gerek Rusya Federasyonu içerisinde gerek Çerkes diasporasında tanınan ve çalışmaları toplum yararına olduğu için geniş kesimlerce desteklenen Martin Koçesoko hakkında, uyuşturucu iddiası ile işlem yapılması onun saygınlığına yönelik bir haksızlıktır ve bu durum temel bir hak olan lekelenmeme hakkının açık ihlalidir.

Martin Koçesoko gibi tanınan kişilere yönelik baskılar bir yönü ile de tüm sivil toplumu baskı altına almayı ve susturucu etki (chilling effect) doğurmayı amaçlayan antidemokratik uygulamalardır. Baskının bir sivil toplum kuruluşunun Başkanına yönelmiş olması nedeniyle örgütlenme özgürlüğünün; fikirlerini ifade etmesinden dolayı Martin Koçesoko’ya baskı  yapılması nedeni ile ifade özgürlüğünün; etnik bir azınlık grubunun önde gelen bir mensubuna etnik kültüre yönelik çalışmaları nedeni ile baskı yapılmasından dolayı ayrımcılık yasağının açık ihlali durumu ile karşı karşıyayız. Bu hakların ihlali hem Rusya Federasyonu Anayasasının ve yasalarının hem de taraf olduğu başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere uluslararası sözleşmelerin açık ihlali niteliğindedir.

Dünyanın pek çok ülkesinde yaşayan ve sivil toplum kuruluşlarımız bünyesinde örgütlü olan Kuzey Kafkasya diasporası, yaşananlar nedeni ile büyük bir tepki içerisindedir. Toplumumuz ve kurumlarımız “Martin Koçesoko  için özgürlük ve adalet” talebini güçlü şekilde desteklemektedir ve sürecin de her alanda sonuna kadar takipçisi olacaktır.

Bu uygulamalara imza atan yerel yöneticiler ve kolluk görevlileri, yaptıkları yanlışların global etkisini hesaplayamıyor olabilirler. Ancak Rusya Federasyonu yöneticilerinin, kendilerinin de hiçbir şekilde çıkarına olmayan bu haksızlıkların sonuçlarını doğru şekilde ve global bir gözle değerlendirmeleri; önlemek ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için gerekli adımları gecikmeksizin atmaları gerekmektedir.

Bu adımların ilki olarak Martin Koçesoko derhal serbest bırakılmalıdır. Martin Koçesoko’ya bu tuzağı kurmaya kalkanlar ve onlara bu emri verenler hakkında gerekli soruşturmalar etkili şekilde yapılmalıdır. Bu gibi haksızlıkların önlenmesi ve tekrarlanmaması için gerekli yasal ve idari tedbirler alınmalıdır. Rusya Federasyonu kurumlarını, Rusya Federasyonu’ndaki uygulamaların insan haklarına uygunluğunu denetlemekle görevli uluslararası mekanizmaları ve uluslararası insan hakları kuruluşlarını bu taleplerin yerine getirilmesi konusunda sorumluluklarının gereğini yapmaya davet ediyoruz. Biz imzacı kuruluşlar da hassasiyetle bu taleplerin takipçisi olacağımızı yetkili kurumların ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

 

İMZACI KURULUŞLAR            :

  1. Kafkas Dernekleri Federasyonu
  2. Avrupa Çerkes Kültür Dernekleri Federasyonu
  3. Ürdün Çerkes Derneği
  4. İsrail Kfar Kama Çerkes Derneği
  5. İsviçre Çerkes Derneği
  6. Finlandiya Çerkes Derneği
  7. Stokholm (İsveç) Çerkes Derneği
  8. Malmö (İsveç) Çerkes Derneği
  9. Bremen Çerkes Derneği
  10. Hannover Çerkes Derneği
  11. Hamburg Çerkes Derneği
  12. Köln Çerkes Derneği
  13. Berlin Çerkes Derneği
  14. Mannheim Çerkes Derneği
  15. Nürnberg Çerkes Derneği
  16. Adana Çerkes Kültür Derneği
  17. Afşin Kafkas Kültür Derneği
  18. Antalya Çerkes Derneği
  19. Arıkbaşı Köyü Kafkas Derneği
  20. Aydın Kuzey Kafkas Kültür Derneği
  21. Balıkesir Adıge-Çerkes Kültür Derneği
  22. Bandırma Kuzey Kafkas Kültür Derneği
  23. Biga Kafkas Kültür Derneği
  24. Bolu Kafkas Derneği
  25. Bozüyük Kuzey Kafkas Kültür Derneği
  26. Bursa Çerkes Kültür Derneği
  27. Çerkes Derneği (Ankara)
  28. Çerkes Kültür Evi Derneği
  29. Çorum Kafkas Kültür Derneği
  30. Denizli Kafkas Kültür Derneği
  31. Düzce Adıge Kültür Derneği
  32. Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği
  33. Gaziantep Çerkes Derneği
  34. Göksun Çerkes Kültür Derneği
  35. Gönen Kafkas Kültür Derneği
  36. Hamamözü Çerkes Derneği
  37. İnegöl Çerkes Adıge Kültür Derneği
  38. İskenderun Çerkes Derneği Adıge Khase
  39. İstanbul Bahçelievler Kafkas Çerkes Derneği
  40. İstanbul Kafkas Kültür Derneği
  41. İzmir Çerkes Kültür Derneği
  42. Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği
  43. Karacabey Kuzey Kafkasya Kültür Derneği
  44. Karadeniz Ereğli Kafkas Kültür Derneği
  45. Kayseri Kafkas Derneği
  46. Kiçir Adıge Derneği
  47. Kocaeli Kafkas Kültür Derneği
  48. Kütahya Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği
  49. Manisa Çerkes Kültür Derneği
  50. Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği
  51. Mustafakemalpaşa Çerkes Kültür Derneği
  52. Reyhanlı Çerkes Derneği Adıge Khase
  53. Sakarya Kafkas Kültür Derneği
  54. Samsun Çerkes Derneği
  55. Sinop Kafkas Kültür Derneği
  56. Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği
  57. Söke Kafkas Derneği
  58. Soma Kafkas Kültür Derneği
  59. Sungurlu Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği
  60. Susurluk Kafkas Derneği
  61. Turhal Kafkas Kültür Derneği
  62. Uzunyayla Kültür ve Dayanışma Derneği
  63. Uzunyayla Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği
  64. Vezirköprü Kafkas Kültür Derneği
  65. Yalova Çerkes Birliği Kültür ve Yardımlaşma Derneği