01 Haziran 2018, Cuma

KAFFED’LE Sadiye Bahar Şenliği

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, yönetim kurulu üyeleri Bilge Eken, Samit Tokmak, Murat Yıldırım ve danışman Ömer Atalar Mersin’in tek Çerkes köyü olan Sadiye köyünde, Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin düzenlediği -Baharı Karşılama- toplantısına

KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya sorularımı yanıtladı. Eskiden Federasyon yönetimlerini oluştururken 2 yıl boyunca yapılacak işleri içeren yoğun bir program hazırladıklarını ancak bu yıl farklı bir taktik izlediklerini belirttikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

Toplumun ihtiyacı olan, üzerinde çalışılması gereken iki ya da en fazla üç madde belirleyelim ve onun üzerinde yoğunlaşalım, çok iddialı bir programdansa hedef odaklı bir program yapıp çalışalım dedik ve -Anadil yılı- Abhazya Zafer Bayramının 25. Yıl kutlamaları - Örgütlü yapımız- olmak üzere üç temalı çalışma programı hazırladık.

İlk yılımızı -Anadil- yılı ilan ettik.

UNESCO’nun yaptığı araştırmaya göre Adigece ve Abazaca, ne yazık ki kaybolmaya yüz tutmuş diller arasına girdi. Bununla ilgili yaptığımız çalışmalar Türkiye diasporasında özellikle çok sayıda insanın anadilini konuşabildiğini ancak okuma yazma bilmediğini tespit ettik. Özellikle 0-5 yaş arası çocuklarla ilgili hem ailelerde hem derneklerde hiçbir çalışma olmadığını gördük.

Uzmanların; bir dilin yaşaması için sıfır beş yaş arası çocukların eğitilmesi ve dil bilenlerin okuryazar olmasının hayati önemde olduğu konusundaki söylemlerini de göz önünde bulundurarak programlar yaptık.

Halk Eğitim Merkezleri ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yaptığımız çalışmaları tüm derneklerimizde en üst seviyeye çıkararak okuryazar olmayan ama dilini bilen Adige ve Abazalar için hızlı okuma yazma seferberliği oluşturup, alfabeler geliştirdik.

Derneklerimizi ziyaret ediyoruz, halka açık toplantılar yapıyoruz. İnsanları dinliyoruz ve bizi anlamalarını sağlıyoruz. Anadille ilgili farkındalık yaratmaya çalışıyoruz, karşılığını da alıyoruz. Şu anda yirmi sekiz dernekte okuma yazma seferberliği yapılıyor.

0-5 yaş arası çocuklarla ilgili çalışmalarımızı da yoğunlaştırdık. Tiyatro gösterileriyle, çizgi filmlerle çocukların ilgisini çekecek, sıkılmayacakları bir program uyguluyoruz. Ana dillerinin yanında İngilizce ve Rusça gibi farklı diller de öğretiyoruz.

Halk Eğitim Merkezlerine Adigece ve Abazaca müfredatlarımızı koydurduk. Bütün İl ve ilçe Halk Eğitim Merkezlerinde kurslar açılıyor. Derneklerdeki kurslarda eğitim veren hocalara oradan ekonomik destek alabiliyoruz. Hedeflediğimiz şeye yavaş yavaş ilerliyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmen kökenli arkadaşlarımıza bizim açtığımız kurslarla sertifika veriyoruz. Halk Eğitim Merkezlerinden aldıkları sertifikalarla görev alıyorlar. Halk eğitim merkezi olmayan yerlerde de bizim düzenlediğimiz kurslarla Adigey, Kabardey Balkar ve Abhazya Cumhuriyetindeki Üniversitelerimizden gelen dilbilimciler bizim hocalarımızın verdiği -Eğitici eğitmeni- sertifikasını alıp göreve başlıyorlar.

Bugünkü ziyaretimiz de bu anlattığımız kapsamdaki bölge dernek şube ziyaretlerimizden biridir. Karadeniz Bölgesi hariç hemen hemen tüm bölgelerimizi gezdik. Bütün derneklerimizle ve soydaşlarımızla az çok temas kurduk. Bu konuda hedeflediğimiz farkındalığın seviyesi, çok istediğimiz gibi olmasa da ilerlemeleri görüyoruz ve bundan da çok mutluyuz.”

Sadiye’nin temiz havasıyla ciğerlerimizi doldurduk. Genel Başkanımız Yaşar Aslankaya en yakın zamanda Adana ziyaretinde tekrar görüşeceğimizi belirterek veda etti.

 

Bu metni kaynak göstererek kullanabilirsiniz.