01 Mayıs 2018, Salı

ABHAZFED Mersin’deydi

 


 

Mersin’e gelen Abhaz Dernekleri Federasyonu (Abhazfed) heyetinde Abhazya Cumhuriyeti tam yetkili temsilcisi Vadim Harazia, Abhazya Cumhuriyeti tam yetkili temsilci yardımcısı Cansuh Lazba, Abhazfed Genel Başkanı Atanur Aksoy (Akusba), Genel Başkan Yardımcısı ve vekili Mesut Papatya (Pabba), Genel Başkan Yardımcısı Gaffar Özkan (Kmza), Teşkilatlanma Sekreteri Bülent Barış (Peçliya), Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Serdar Baba (Pabba), Kültür ve Sosyal Faaliyetler Sekreteri Sebahat Fidan (Sadzba), Geri Dönüş Komisyonu Başkanı Ercai Pınar (Biçkuria), Sekreter Cansu Okutucu (Lakırba) vardı.

Toplantının açılışını Cumali Napşipa yaptı.

Abhazya Cumhuriyeti tam yetkili temsilcisi Vahim Harazia konuşmasına katılım için teşekkür ederek başladı. Abhazya Cumhur Başkanının selamlarını iletip, 1992-93 Abhazya-Gürcistan savaşından, kardeş halkların desteğinden ve şehitlerden söz etti. Abhazfed ile Abhazya Cumhuriyeti arasında resmi bir protokol imzalandığını ve geri dönüş komitesi kurulduğunu belirtti. Konuşmasını soydaşlarıyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti bildirip teşekkür ederek sonlandırdı.

Abhazfed Genel Başkanı Atanur Aksoy, Abhazya Dernekleri Federasyonu olarak neden Mersin’de olduklarını, amaçlarını, niçin “Abhaz Dernekleri Federasyonu” adı altında faaliyet gösterdiklerini izah etmek ve tanışmak için burada olduklarını belirtti.

Aksoy, Abhazya Cumhuriyetinin, Türkiye Cumhuriyetiyle iletişimini sağlamak ve Abhazya Cumhuriyetini tanıtmaya odaklı bir sivil toplum kuruluşu olduklarını söyledi. Abhazfed olarak kısa süre önce Kafkas Dernekleri Federasyonu, Çerkes Dernekleri Federasyonu, Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonuyla da bir araya geldiklerini ve tek ses olabilmenin önemi üzerinde durulduklarını da vurguladı.

Tabanda farklı örgütlenmeler olabileceğini fakat mutlaka tepede bir birliktelik yakalamak gerektiğini, bunun için de kardeş halklarla ve kuruluşlarla daha sık bir araya gelmek istediklerini diğer federasyonlara da bildirdiklerini söyleyen Aksoy, “En küçüğünden en büyüğüne, Abhazından Kabardeyine, Adigesinden Osetine kadar hepinize ihtiyacımız var. Abhaz adı altında örgütlenmemiz kesinlikle bir farklılık bir ayrılık olarak algılanmasın. Biz sadece en azından elimizin uzanabildiği yerleri toparlamak niyetiyle bunu yaptık” dedi.

Vize konusunda da açıklamalar yapan Aksoy; hem Abhazya Cumhurbaşkanına hem de Dışişleri Bakanına durumu ilettiklerini, Rusya Federasyonuyla da iletişim içinde olduklarını ve Rusya Dışişleri bakan yardımcısına, “Bizler akrabalarımızı görebilmek için karşımıza çıkarılan bunca zorluğun insani olmadığını düşünüyoruz” dediklerinde haklı bulunduklarını ve konuyla ilgili çalışma yapılacağı sözünü aldıklarını söyledi.

Aksoy, toplu gidiş gelişlerde kültürel etkinlik adı altında belki de vize ücretinin alınmayacağını ya da makul bir seviyeye çekilebileceğini umduklarını söylerken, anavatanını görmek isteyen tüm soydaşlarımızın oraya gidebilmeleri için masrafları düşürmek adına bu çalışmaları yaptıklarını, vatandaş olma işlemlerinin de Türkiye’de yapılabilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Abhazların örgütlenmesinin Çerkeslerin birlikteliğini zedelemeyeceğini, bilakis diğer federasyonlarla iş bölümü yaparak her alanda etkin sonuçlar almak için tam bir kuvvet birliği oluşacağını sık sık vurgulayan Aksoy, üst düzeyde çok daha güçlü çok daha geniş bir tabana hitabeden örgütler olarak, politik ve ekonomik alanda sesimizi daha gür duyuracağımıza inandıklarını ve bu bağlamda da çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Mersin Kafkas Derneği Başkanı Şamil Koç, “… Organize olacağız, birlik olacağız, diplomatik tanıma yoksa, biz tanıyacağız, tanıtacağız, biz seveceğiz vazgeçmeyeceğiz.

O federasyon, bu federasyon, şu bu kurum değil, bir katkı sunan kim varsa, yapılan ne varsa destek olacağız.

Gençlere sahip çıkacağız, yol gösterecek, imkân sunacağız…

Abhazya hükümetinin açtığı dil ve kültür temelli kurslara çocuklarımızı göndereceğiz.

Sen Abhazsın ben Adige şu bu demeyeceğiz, hepimizin bir ve ortak olduğumuzu her yerde göstereceğiz.

Bu böyle kalmayacak, yarın Kabardey, Adigey gündeme gelecek, biz yine devam edeceğiz. Geleceği hem kendimiz hem de anavatandaki soydaşlarımız için biz kuracağız. Güzelliklerine bakar mısınız? Savaşın en zor anlarında geri dönüş komitesi kurulmuştur.

Orada az bir nüfus, ekonomi ve ağır şartlara rağmen hem halk hem de hükümet elinden geleni yapmaya çalışıyor ama biz olmazsak olmaz.

Yaşasın tam bağımsız Abhazya” dedi.

Beni en çok heyecanlandıran bir konfederasyon gibi bir araya gelebilmek ve politik olarak söz sahibi olabilmek fikri. Yaşadığımız ülkede varlığımızı ortaya koyduktan sonra her şeyin çok daha kolay olacağı bir gerçektir. Artık Çerkeslerin de bu ülkede söyleyecek bir sözü olmalı. Topluca politik bir yaptırım uygulayabilecek düzeye gelmek hayal olmaktan çıkmalı.

 

Bu metni kaynak göstererek kullanabilirsiniz.