Image
2018 Mart

Ketenciler Köyü’nde Çocuk Kampı

İstanbul Kafkas Kültür Derneği. İstanbul Kafkas Kültür Derneği ve Ketenciler Çerkes Kültür Derneği’nin işbirliği ile 21-24 Ocak tarihleri arasında Ketenciler köyünde gerçekleştirilen çocuk kampına katılan 17 çocuğumuz muhteşem bir kamp deneyimi yaşadı.

İstanbul Kafkas Kültür Derneği ve Ketenciler Çerkes Kültür Derneği’nin işbirliği ile 21-24 Ocak tarihleri arasında Ketenciler köyünde gerçekleştirilen çocuk kampına katılan 17 çocuğumuz muhteşem bir kamp deneyimi yaşadı.

Eğlencenin, eğitim ve öğretimle dengelendiği kamp programı kapsamında çocuklarımız birbirleri ile tanışma ve kaynaşma fırsatı da buldular.

Kampın ilk gününde çocuklarımız, Sakarya ve Kocaeli çevresindeki değişik Çerkes köylerinde ve derneklerde büyük bir özveri ile Çerkesçe dersleri veren Ragıp Mete hoca ile bir araya geldi. Çocuklarımızın anadil konusundaki farkındalığını arttırmak ve onlara anadillerini neden öğrenmeleri gerektiğini anlatmak amacıyla organize edilen bu küçük dersin bile çocuklarımızı fazlasıyla etkilediği görüldü.

Kampın ikinci gününde hep beraber Sakarya’nın Maksudiye köyüne gidildi. Maksudiyelilerce çok güzel ağırlandığımız köyde, Sayın Nahit Serbes’in emekleri ile kurulan Çerkes Müzesi gezildi. Değerli büyüğümüz çocuklarımıza hem müzeyi gezdirdi, hem de kendisinin kaleme aldığı “Yaşayan Efsane Xabze” isimli kitabını hediye etti.

Kampın üçüncü gününde köy içinde oryantiring (Hedef Bulma) yarışması düzenlendi. Bütün köyü gruplar halinde gezerek hedefleri bulmak için yarışan çocuklarımız, Ketenciler köyünden hemşerilerimiz ile de etkileşim içine girerek değişik deneyimler yaşadılar.

Kamp, bilgi yarışması ve değişik eğlencelerin tertip edildiği muhteşem bir final gecesi ile tamamlandı.

Kamp başında dağıtılan, Kafkasya ve Çerkesler hakkında ilginç bilgiler ve eğlenceli konuların yer aldığı fasikülden hazırlanan soruların yanı sıra genel kültür sorularının da yer aldığı yarışma çok çekişmeli ve eğlenceli geçti.

Geceye Ketenciler köyü sakinlerinin yanı sıra, İstanbul’dan ve Uzuntarla köyünden gelen misafirler de katıldı. Çocuklarımızın organize ettiği Çerkes düğünü ve özellikle Uzuntarlalı miniklerin tleperuj dansları görülmeye değerdi.

Kamp Faaliyetinin Gözlemlenen Faydaları

Çocuklar açısından bakıldığında, aileden ayrı kalınması, doğada yapılan etkinlikler, köydeki sosyal, kültürel ortamın deneyimlenmesi ve oryantring gibi faaliyetler çocukların hem fiziksel, hem de ruhsal ve mental gelişimleri açısından oldukça önemli katkılar sunmaktadır. Çocukların tek başlarına problem çözme kabiliyetleri gelişmekte ve özgüvenleri artmaktadır. En önemlisi ise gerek içine girdikleri köyün kültürel ortamı sayesinde, gerekse yapılan eğitim faaliyetleri ile çocuklarımızın kimlik bilinci kazanması noktasında küçük bir adım atılabilmektedir.

Kampın yapıldığı köy ve çevresi açısından bakıldığında, köy içinde ve çevresinde kültür ve kimlik duyarlılığının arttığı gözlemlenmektedir.

Kampı organize eden kurumlar açısından bakıldığında, çocuklar için yapılan bu tür faaliyetlerin sinerjiyi arttırdığı, velileri daha duyarlı hale getirdiği ve destek geri dönüşlerinin arttığı gözlemlenmiştir.

Kamplar Yaygınlaşmalı

Kimlik bilincinin arttırılması ve asimilasyonun önlenmesi açısından bu tür kamplar mutlaka sürekli hale getirilmeli ve kapsamı genişletilerek her bölgeye yayılmalıdır.

Çerkeslerin dağınık olarak farklı bölgelerde yaşıyor olması genel olarak bir dezavantaj olarak görülse de bu tür kampların organizasyonunda bir avantaj haline gelmektedir. Öyle ki bu tür kamplar için özel kamp alanları aramak yerine Türkiye’nin birçok iline yayılmış Çerkes köyleri doğru şekilde organize edildiğinde doğal kamp alanları haline gelebilir.

Organizasyonu zor, sorumluluğu fazla gibi görünse de, yapılan bu hizmetin toplum adına faydası ve görev alanlara verdiği kişisel haz da çok fazladır. Dolayısıyla değişik alanlarda kimliğimizin ve kültürümüzün yok olmaması için çaba gösteren tüm soydaşlarımıza tavsiyemiz, bu tür faaliyetlerin yaygınlaştırılması için çalışmalarıdır.

Haber: Shumaf Gürkan